Bruselští auditoři nabídli prodloužit dočasnou akreditaci

on

|

views

and

comments

Bruselští auditoři nabídli Ministerstvu zemědělství a rozvoje venkova SR možnost prodloužit dočasnou akreditaci zemědělského platební agentury (PPA), pokud by si nebylo jisté splněním akreditačních podmínek.

Potvrdil to pro TASR obor komunikace ministerstva, v reakci na informace zveřejněné portálem polnoinfo.sk. PPA měla podmíněnou akreditaci do 15. října.

Trvalou akreditaci se nepodařilo získat

PPA podle informací portálu poľnoinfo.sk neměla získat trvalou akreditaci.

„DG AGRI (Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova je generálním ředitelstvím Evropské komise, pozn. TASR) doporučilo Slovenské orgánem prodloužit zkušební dobu o 4 měsíce do 15. února 2022, aby se umožnila úplná implementace a účinné posouzení akreditačního akčního plánu,“ informoval zdroj polnoinfo.sk, blízký DG AGRI.

„DG AGRI nám nadstandardně nabídlo možnost prodloužit dočasnou akreditaci, pokud bychom si nebyli jisti splněním podmínek. Jejich nabídka však vycházela ze stavu k 13. září 2021, když neměli k dispozici výsledky personální analýzy kapacity a ani závěrečnou zprávu nezávislého auditorského posouzení, které potvrdilo splnění všech bodů akčního plánu, „upřesnil agrorezort.

„Plná akreditace nám umožňuje věnovat se více analýzám a kontrolám sporných případů z minulosti, do čeho jsme se také pustili. Chápeme, že tyto činnosti jsou důvodem pro zvýšenou nervozitu různých zájmových skupin. Dovolujeme si poukázat na skutečnost, že takto publikované informace jsou vytrženy z kontextu, zřejmě s cílem zvyšovat napětí a nervozitu v resortu, „uvedl rezort k informacím poľnoinfo.sk.

Ministerstvo v reakci dodalo, že komunikace s DG AGRI je rozsáhlá, věcná, konstruktivní a realizuje se na pravidelné bázi s jediným cílem, a to společně účinně chránit zájmy České republiky a Evropské unie.

Podle Takáč Vlčany o podmínkách lhal

Ministr zemědělství Samuel Vlčany (kandidát OĽaNO) minulý týden (15. 10.) lhal, když ohlásil splnění všech podmínek pro vydání trvalé akreditace pro Pôdohospodárska platební agenturu.

Uvedl to Richard Takáč, místopředseda opoziční strany Směr-SD a člen Výboru Národní rady SR pro zemědělství a životní prostředí.

„Den před tiskovce, tedy 14. října, měl přitom informaci, že Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova v Bruselu (DG AGRI) nedoporučuje udělit slovenské PPA trvalou akreditaci, ale doporučuje ji na 4 měsíce prodloužit. Ministr Vlčany přesto udělil PPA trvalou akreditaci, čímž ohrozil proplacení dotací pro koncové žadatele, tedy slovenský správce půdy, „řekl poslanec NR SR.

Takáč poznamenal, že podle informací z Bruselu slovenská PPA některé z podmínek pro udělení akreditace nesplnila, pouze oznámila, jak a do kdy je plánuje splnit.

DG AGRI tak podle opozičního poslance NR SR dala slovenské straně čtyři měsíce na přepracování a dočasnou akreditaci jim doporučila prodloužit do února 2022. Na tiskové konferenci tedy podle Takáč šéf agrorezortu lhal, neměl evropskou záruku na udělení trvalé akreditace pro PPA.

Chce svolat mimořádnou schůzi

Takáč zdůraznil, že trvalá akreditace pro PPA je přitom pro Slovensko více než nezbytná pro čerpání eurofondů a následný restart slovenského zemědělství a potravinářství.

„Plnou odpovědnost za natahování času nese bývalý ministr zemědělství Jan Mičovský (OĽaNO) a bývalý šéf PPA Jaroslav Jánoš, kteří se měli důsledně věnovat krokem k získání trvalé akreditace (agentury). Z části za tento stav může i ministerstvo pod vedením vicepremiérka Veroniky Remišová ( za lidi), které mělo zajistit digitalizaci PPA a urychlení celého procesu, „dodal Takáč s tím, že sbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze parlamentního výboru pro zemědělství a životní prostředí.

„Ministr (zemědělství) nám musí vysvětlit tyto kroky. Tvrzení, že DG AGRI mělo informace před měsíce, tedy z 13. září, jsou neakceptovatelné,“ vysvětlil důvody potřeby zasedání výboru NR SR Takáč.

Agentura posílá první platby

Státní zemědělský intervenční fond po obhájení akreditace a splnění všech požadavků na plnohodnotné poskytování podpor zemědělcům posílá první pozastavené platby. Informovala o tom platební agentura.

Pod vedením generálního ředitele PPA Josefa Kissa agentura přijala opatření, která přispívají k urychlenému vyřešení situace s čerpáním financí z projektů zemědělců.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Přišel živitel rodiny o práci? Poradíme vám, jak se s tím vypořádat

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Občas příchod nějaké špatné zprávy tak trochu tušíte, jindy přijde jako blesk z čistého nebe. V každém...

Top 8 nejdražších koníčků světa

Říká se, že peníze nejsou všechno a všechno si za ně rozhodně nekoupíte. Ale máte-li jich dostatek, můžete zažít mnohá nevšední dobrodružství. Některé koníčky...
spot_img

Recent articles

More like this